Plinovi u klima uređajima

Opasnost za ozonski omotačIstraživanjima je potvrđeno da klor u CFC (Chlorofluorocarbon) i HCFC (Hydrochlorofluorocarbon) uništava ozonski omotač.Uslijed razlike u količini klora različito je uništavanje ozonskog omotača što je poznato kao «ozone-depleting potential» (ODP).

Utjecaj je smanjen na veličinu 1 za CFC (R11) – u usporedbi sa R22 sa ODP-om od 0,55.

Hitno je bilo potrebno zamijeniti HCFC plinove sa novim tvarima koje ne uništavaju ozon a sukladno Protokolu iz Montreala i regulativama pojedinih država.Prema regulativama zemalja Europske unije ograničava se upotreba te uvoz HCFC tvari te se naravno kontroliraju i načini uništavanja pojedinih plinova. U zemljama Europske unije zabranjena je upotreba HCFC plinova u klima uređajima još od 2002. godine.

Toshiba bez HCFC-aToshiba klima uređaji sa hlađenjem i grijanjem dostupni su od 1999. godine bez HCFC plina!Koje su razlike?HFC (Hydrofluorocarbond tvari) ne sadrže atome klora.

Nakon što se oslobode u atmosferu ne uzrokuju uništavanje ozonskog omotača. Vrijednos ODP-a je nula. HFC tvari su trenutno jedine tvari u industrijskoj primjeni koje su kemijski sigurne a izvrsna su zamjena štetnim HCFC-tvarima.