21.05.2020

Toshiba

Najnovije

Povratak na listu novosti

U pravilu se kod klimatiziranja prostorije radi o prijenosu energije s jednog mjesta na drugo i predavanju energije. Ako klima uređaj hladi, toplina se ekstrahira iz zraka u prostoriji, prenosi se prema van i ispušta putem tzv. kondenzatora i rashladnog kruga.

U principu je svaki sustav klimatizacije rashladni sustav poput hladnjaka u kuhinji. A ako se unutrašnjost ne može samo hladiti uređajem, već i grijati, govorimo o dizalici topline. Svi TOSHIBA sustavi su također dizalice topline.

Ta su postrojenja napravljena za to da u načinu hlađenja preuzmu toplinu u prostoriji i prenesu je prema van – u načinu grijanja se toplina izvlači iz okolnog zraka kako bi se naše prostorije zagrijale do udobnog stupnja temperature. Uz pomoć dizalice topline zrak/voda se ne grije zrak u prostoriji, već se priprema topla voda za grijanje i potrošnu vodu.

Međutim, klimatizacija je nešto složeniji postupak od hlađenja: tu se, naime, vodi briga o našoj dobrobiti i našem zdravlju – a u poslovnoj primjeni i o održavanju učinkovitosti zaposlenika. Kada govorimo o klimatizaciji, pored ugodne temperature zraka u prostoriji jako nam je bitna i razina vlažnosti zraka – grafikon pokazuje „zone udobnosti” s odnosom temperature i vlage koji se percipira kao ugodan.

Srce sustava čini – inteligentno kontrolirani kompresor s valjkom i klipom – koji prenosi radnu tvar u različitim agregatnim stanjima na mjesto na kojemu ona mora ispuniti svoj zadatak apsorpcije topline (hlađenja) ili emisije topline (grijanja):

Tijekom hlađenja, tekuća radne tvari isparava putem elektronički upravljanog PMV ventila – izmjenjivač topline (isparivač) u unutarnjoj jedinici se hladi, dok ventilator osigurava cirkulaciju zraka. TOSHIBA kvalitetna oprema osigurava da se taj postupak izvodi tiho i bez neugodnog propuha.

Isparenu, sada plinovitu radnu tvar usisava kompresor u vanjskoj jedinici pa je ponovno dovodi pod visoki tlak i grije na visoku razinu temperature. Ventilator na izmjenjivaču topline (kondenzator) hladi plin pomoću vanjskog zraka; ciklus počinje iznova. Pogotovo u vanjskoj jedinici je osobito izražena visoka razina kvalitete i obrade komponenata marke Toshiba: tihi rad ventilatora i kompresora bez vibracije štiti okoliš od buke i održava dobar odnos s našim susjedima – svejedno nalazi li se kompaktna oprema na balkonu, terasi ili na vanjskom zidu.

A što se tiče instalacije: klima uređaj zahtijeva samo male zidne provode za dvije linije radne tvari (od posebnog bakra), kao i za strujno napajanje i upravljanje. Vaš stručni TOSHIBA prodajni partner pronaći će pravo rješenje za vizualno nenametljivu montažu za svaku situaciju primjene.